Zašto vam je geodetski snimak neophodan?

 

Zašto vam je geodetski snimak neophodan? Jedna od najčešćih usluga za koju nas klijenti kontaktiraju je pravljenje geodetskog snimka. Ovakav snimak se može iskoristiti u mnogim procesima u izgradnji, nasleđivanju, kupoprodajnim odnosima, procesima legalizacije, vađenje upotrebnih dozvola, uvođenje instalacija i slično. Evo zašto bi baš vama bio od koristi da angađujete geometra i sebi unapred obezbedite traženu dokumentaciju.

Šta je geodetski snimak?

Geodetski snimak je grafički prikaz terena. On uključuje položaj i oblik svih objekata na terenu koji se snima, infrastrukturu kao i topografiju. Snimak takođe predoči međusobni odnos svih navedenih elemenata. Kote i izohipse snimka pokazuju visinsku predstavu terena na snimku.

Zašto biste sami inicirali pravljenje geodetskog snimka?

Prilikom kupovine novog zemljišta, prodaje, nasleđivanja, traženja novih građevinskih i upotrebnih dozvola i slično, verovatno ste morali da od opštinskog katastra tražite informacije o parceli. Neretko se desi da informacije koje ima katastar, kako brojčane tako i grafičke, nisu u saglasnosti sa stvarnom situacijom. Realna i tačna informacija vam je neophodna kako biste znali informacije o placu, objektu i slično.

Na osnovu tačnog geodetskog snimka mogu se ispravno pokrenuti procesi:

1. Legalizacije objekata (koja vam omogućava dobijanje kućnog broja, prijavu prebivališta, uvođenje instalacija…);

2. Tehničkog prijema objekta za upotrebnu dozvolu;

3. Dobijanje tačne površine zemljišta za nasleđivanje ili kupoporodajne procese;

4. Za uređenje nasleđivanja, imovinskih postupaka kao i suvlasničkih odnosa i pokretanje sporova.

Kako se formra cena geodetskog snimka?

Kompletan cenovnik geodetskih usluga skoro nikad neće biti fiksan. Ovo znači da se sama cena geodetskog snimka formira na osnovu mnogo faktora među kojima su i zakoni o objektima ili parcelama. Cena se formira na osnovu konkretnog zadatka i terena. Na cenu utiče kvadratura objekata i površina placa, da li se snima deo objekta, da li se radi katastarsko-topografski plan, omeđivanje i slično. Sve su ovo razlozi zašto ne bi trebalo da se ustručavate da pozovete i pitate za vašu konkretnu situaciju.

Cena koju plaćate se zapravo naplati nakon odrađenog posla.

Kako da znate da ste se obratili pravoj agenciji?

Sve što bi jedan geodetski snimak trebalo da sadrži je uređeno zakonom, tako da ne bi trebalo da vas brine da li ste snimkom obuhvatili sve neophodne informacije. U pitanju je Zakon o planiranju i izgradnji

(Službeni glasnik RS br. 72/2009). Geodetski poslovi se vrše uz licencu izdatu od strane Republickog geodetskog zavoda, tako da svaka agencija o kojoj razmišljate mora imati ovu licencu.

Ukoliko vas nešto u ovom članku posebno zanima, stojimo vam na raspolaganju za besplatno konsultovanje, savetovanje i pružanje informacija. Nalazimo se u Beogradu u ulici Radnička 5g, a možete nas kontaktirati i telefonom, kao i mejlom. Radimo i van Beograda i samo smo na poziv od vas.

Leave a Comment